Canva - Close-up of Hands Holding Baby Feet

Babymassage Den Bosch

Vanaf april 2020 biedt Yogaboetiek naast de lessen Mama en Baby Yoga ook fijne cursussen Babymassage in Den Bosch aan. Babymassage is een belangrijke manier om te hechten met je kindje, voor zowel mama’s als papa’s. Babymassage is een moment van ontspanning, niet alleen voor je kindje, maar ook voor jou zelf. Een les of workshop babymassage duurt ongeveer 60 minuten, waarbij we de massagetijd steeds een beetje opbouwen. De gemoedstoestand van de baby is hierin leidend. In het begin is 10 tot 15 minuten masseren voor je kleintje genoeg. Jullie bouwen dit samen op, ook in de tijd dat je thuis masseert.

We bieden een eenmalige Workshop Babymassage aan en een korte reeks Babymassage. Een workshop is een mooie kennismaking met Babymassage, welke eventueel vervolgd kan worden met een korte reeks. Je kan ook direct instromen bij de korte reeks Babymassage. We werken met een maximaal aantal van 5 baby’s in groepsverband, om de prikkels voor de baby’s laag te houden.

Logo-RGDB-Babymassage-Nederland
RGDB Babymassage Nederland

Positieve effecten van babymassage op je baby:

 • Hechting met je kindje
  Hèt middel om te communiceren met je baby, te laten weten dat hij/zij veilig is bij jou
 • Een moment van ontspanning voor jullie beiden
  Niets staat je in de weg om samen te genieten en even helemaal nergens anders mee bezig te zijn.
 • Hulp aan je baby bij het loslaten van prikkels en spanning, verminderen van huilen
  Je baby heeft af en toe een huilmomentje nodig om prikkels en spanning los te laten, dit is heel normaal. Vaak merk je een vast patroon, vaak aan het einde van de dag. Met babymassage kun je dit verminderen. Je baby heeft minder ‘huiltijd’ nodig. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor huilen, maar een ontspannen baby die goed slaapt huilt minder. Babymassage kan de vicieuze cirkel van een gespannen baby (en ouder) verminderen.
 • Vermindering darmkrampjes
  Met babymassage kun je de stoelgang op gang brengen en hulp bieden als de spijsverteringsorganen gespannen en geprikkeld zijn.
 • Verbetering ademhaling
  Ademhalingsspieren ontspannen
 • Ontwikkeling van de tastzin
  Huid is het allerbelangrijkste tastorgaan. Een liefdevolle aanraking is voor iedereen mens belangrijk, maar voor een baby al helemaal! Tevens helpt deze aanraking je kindje zijn eigen lichaam te ontdekken.
 • Groei van de baby
  Babymassage stimuleert de groeihormonen
 • Babymassage stimuleert de bloedsomloop
 • Babymassage stimuleert het immuunsysteem
 • Ontspanning voor baby’s bij onrust en overstrekken
  Massage laat fysieke begrenzing voelen. Kinderen die onrustig zijn hebben grenzen nodig. Deze grenzen geven houvast, duidelijkheid en helpen bij negatieve emoties.
 • Positief effect gemoedstoestand
  Massage zorgt voor de aanmaak van het hormoon endorfine, wat voor een positieve gemoedstoestand zorgt. Dit geeft vertrouwen in de wereld, de mensen om hem of haar heen.
 • Positieve bijdrage ontwikkeling couveusebaby’s
  Te vroeg geboren, of zieke kindjes, hebben veel ‘huidhonger’ en veel aandacht nodig.

Canva - Crescent Moon and Cloud Wind Chimes

Wist je dat ook op jou als ouder het geven van Babymassage een positief effect heeft?

 • Ontspanning: je wordt zelf ook rustig van babymassage!
 • Je leert de lichaamstaal van je kindje steeds beter kennen, dit is de eerste tijd de enige taal die je kindje spreekt
 • Je ouderlijke intuïtie en zelfvertrouwen groeit
 • Hechting met je baby groeit

Babymassage kan gedaan worden door mama’s en papa’s! Ook samen zijn jullie welkom

Wat is het verschil tussen Mama en Baby Yoga en een cursus Babymassage / Workshop Babymassage?

De lessen Mama en Baby Yoga zijn speciaal voor mama en hun baby. Tijdens de lessen Mama en Baby Yoga richten we ons ook op een moment van ontspanning, hechting met je kindje en doen we oefeningen babymassage. Het verschil met Mama en Baby Yoga en babymassage is dat deze lessen alleen voor de mama’s zijn, in verband met het lichamelijk herstel. Deze oefeningen doen we niet tijdens de workshop of cursus babymassage, want dan richten we ons alleen op het aanleren van de massagetechnieken; en daarom is deze óók geschikt voor papa’s. Tijdens de Mama en Baby Yoga is de ruimte ook ingericht voor oefeningen voor de mama’s en blijven de kleertjes van de baby’s aan tijdens de massage-technieken. Tijdens de workshop babymassage is de ruimte ingericht op massage met (natuurlijke) baby-olie, de temperatuur is hoger en het is hierom mogelijk (en fijn) om huid-op-huid te masseren.

Het verschil tussen eenmalige workshop babymassage en de korte cursus babymassage:

Tijdens een eenmalige workshop Babymassage proef je van wat babymassage jou en je kindje kan bieden. Je leert de basistechnieken en krijgt deze mee naar huis. Het is aan jou om hier iets mee te gaan doen en verder te oefenen. Het is goed om hierbij te vermelden dat baby’s aan de prikkels van massage moeten wennen, het is daarom belangrijk om de duur van de massage op te bouwen en de gemoedstoestand van de baby leidend te laten zijn. Thuis regelmatig zelf masseren om dit op te bouwen is erg belangrijk na de eenmalige workshop.

Tijdens de korte cursusreeks Babymassage leer je naast de fijne basismassage ook massagetechnieken voor bijvoorbeeld darmkrampjes, overstrekken en voorkeurshouding. Daarnaast heb je meer tijd onder de begeleiding en heb je een mooi vast moment om te masseren. Deze extra technieken ontvang je ook na het behandelen in de cursus, zodat je daarna direct aan de slag kan.

Babymassage individueel

Een cursus babymassage in groepsverband kan erg gezellig zijn. Je ontmoet andere ouders, je ziet misschien zelfs bekenden terug van de zwangerschapsyoga (of anders), maar wellicht wil je leren je baby te masseren in je eigen vertrouwde omgeving. Bijvoorbeeld bij jou thuis op de commode. Een individuele workshop of cursus babymassage is mogelijk!

Canva - A Baby Snoozing

Tarieven:

 • Eenmalige workshop Babymassage groepsverband á 60 minuten €60,00
 • Korte cursusreeks Babymassage groepsverband á 60 minuten per les €120,00
 • Eenmalige workshop Babymassage, privé bij jou thuis, á 60 minuten €75,00
 • Korte cursusreeks Babymassage, privé bij jou thuis, á 60 minuten per les  €159,00

Alle workshops zijn inclusief de technieken op papier om mee naar huis te nemen en een flesje natuurlijke babymassage-olie om goed van start te kunnen gaan. Bij de workshops in groepsverband is koffie, thee, water en iets lekkers aanwezig.

Je kan jezelf aanmelden via info@yogaboetiek.nl. Mocht je meer informatie willen, dan mag je me ook op dit e-mailadres bericht sturen. Wil je alvast een beetje meer gluren naar het cursusaanbod, dan kun je terecht op Instagram @yogaboetiek.

Liefs,
Annika

mama en baby yoga 2